BUI24 mrt '14 05:23Aangepast op 24 mrt '14 08:10

Russen nemen weer basis over op de Krim

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - Russische troepen hebben een van de laatste Oekraïense militaire bases op de Krim ingenomen.

EPA
EPA

Dat hebben de Oekraïense autoriteiten maandag gemeld. Volgens een Oekraïense defensiewoordvoerder kwamen de Russen van twee kanten de marinebasis Feodosija binnenrijden met pantserwagens.

Een luitenant ter plaatse zei dat er ook schoten zijn gelost, maar voor zover bekend raakte niemand gewond. De BBC meldde dat de Oekraïense militairen zijn weggevoerd.

De blauw-gele Oekraïense vlag is op de meeste militaire bases op het schiereiland inmiddels vervangen door het Russische wit-blauw-rood. In een aantal gevallen marcheerden Russische eenheden of lokale 'zelfverdedigingstroepen' simpelweg naar binnen en sommeerden de Oekraïense soldaten hun wapens in te leveren.

De machtsovername is over het algemeen zonder geweld verlopen. Een deel van de Oekraïense eenheden op de Krim is volgens Rusland vrijwillig van kant gewisseld. Zo hees de bemanning van het vlaggenschip Slavoetitsj, dat in de haven van Sebastopol ligt, afgelopen weekend de Russische vlag. Ook op Oekraïne's enige onderzeeër wappert volgens het Russische persbureau RIA Novosti nu het wit-blauw-rood.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen