BUI14 dec '14 16:41Aangepast op 14 dec '14 17:33

Partij premier Abe wint verkiezingen

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - Zoals verwacht heeft de partij van de Japanse premier Shinzo Abe zondag een klinkende overwinning behaald bij de vervroegde verkiezingen voor het Lagerhuis.

EPA
EPA

Zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) sleepte 317 van de 475 zetels in de wacht, aldus de Japanse televisiezender NHK in de nacht van zondag op maandag (plaatselijke tijd).

De rechtsconservatieve Abe had de verkiezingen uitgeschreven omdat hij een nieuw mandaat zocht voor zijn economische hervormingen en zijn nationalistisch getinte politiek.

De verkiezingen kenden volgens Japanse media een record lage opkomst van 52,4 procent. Dat was veel minder dan de 59,3 procent bij de vorige verkiezingen in 2012, toen Abe premier werd.

Zwakke oppositie

Abe heeft de enorme winst vooral te danken aan de zwakte van de oppositie. Vele kiezers zien geen alternatief. Aan Abe's populariteit was de overwinning in elk geval niet te danken. In eerdere peilingen was die namelijk tot een dieptepunt gedaald, mede vanwege de slechte economische situatie. Japan verkeert sinds vorige maand in een recessie. Abe beloofde bij zijn aantreden in 2012 juist dat hij de economie zou aanzwengelen.

Het nieuwe Lagerhuis zal hem op 24 december voor vier jaar herkiezen tot premier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen