BUI27 apr '14 10:30Aangepast op 27 apr '14 11:29

Twee pausen heilig verklaard

Auteur: ANP Nieuws

VATICAANSTAD (ANP) - Onder het oog van vele honderdduizenden mensen heeft paus Franciscus zondag op het St.

EPA
EPA

Pietersplein in het Vaticaan de pausen Johannes XIII en Johannes Paulus II heilig verklaard. Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Pius X (1903-1914) werd eerder al heilig verklaard. De laatste heilige paus voor hem is Pius V (1566-1572).

Ook emeritus paus Benedictus XVI was zondag op het St. Pietersplein in het Vaticaan aanwezig bij de plechtigheid. Toen de in het wit geklede Benedictus bij de mis verscheen, brak er een luid applaus uit. Het was de tweede keer sinds zijn aftreden in februari vorig jaar dat de Duitse emeritus paus, opvolger van de nu heilige Johannes Paulus II, aan een officiële plechtigheid in het Vaticaan deelnam. In februari was hij bij het zogeheten consistorie, de bijeenkomst van nieuwe kardinalen.

Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen. Hij kondigde in januari 1959 het Tweede Vaticaans Concilie aan, een vergadering van alle bisschoppen die de Rooms-Katholieke Kerk bij de tijd moest brengen. Het Concilie voerde onder meer de volkstaal in plaats van het Latijn in de mis in en erkende het recht op godsdienstvrijheid.

Record

De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden. Johannes Paulus II paarde progressieve denkbeelden op economisch en politiek vlak aan behoudende inzichten op het gebied van de ethiek.

Nadat Franciscus de twee pausen heilig had verklaard, werden relieken (overblijfselen) van de twee pausen naar het altaar gebracht. Bij Johannes XXIII ging het om een stukje van zijn huid, dat van hem was afgenomen, toen zijn lichaam na zijn zaligverklaring in 2000 van de crypte van de St. Pieter naar de begane grond werd gebracht. Een vrouw uit Costa Rica bracht vaatwerk met druppels bloed van Johannes Paulus II naar het altaar. De kerk heeft erkend dat zij op voorspraak van de paus van een ongeneeslijke ziekte is genezen. Door dat wonder werd de heiligverklaring van Johannes Paulus II mogelijk.

Gerelateerde artikelen