BUI12 nov '14 15:59

Premier Spanje: wel dialoog, geen referendum

Auteur: ANP Nieuws

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft woensdag beklemtoond graag in gesprek te gaan met de Catalaanse regering.

Maar hij zei de grondwet niet te willen veranderen om de Catalanen de mogelijkheid te bieden apart een referendum over onafhankelijkheid te houden.

Onder de huidige wetgeving kan een regio niet op eigen houtje uit de Spaanse staat stappen, zoals een deel van de bevolking van Catalonië graag wil.

Rajoy noemde de 'peiling' die de Catalaanse nationalist en premier Artur Mas afgelopen zondag door 40.000 vrijwilligers liet houden, ,,een mislukking''. Mas wilde eigenlijk een referendum, maar dat kon juridisch niet. Ruim 2,2 miljoen van de circa 6 miljoen stemgerechtigden namen de moeite te gaan stemmen. Van hen kozen 1,8 miljoen stemmers voor onafhankelijkheid.

Volslagen mislukking

Rajoy wees erop dat twee derde van de kiezers helemaal niet kwam opdagen, terwijl Mas juichte dat er een massale opkomst was geweest. De 1,8 miljoen ja-stemmers vormen slechts 30 procent van de bevolking. In gewone opiniepeilingen scoren de voorstanders van onafhankelijkheid van Catalonië vaak veel hoger, circa 50 procent.

,,Na al de herrie over Mas' referendum en al het overheidsgeld dat erin is gestoken is blijkt dit project (de peiling van zondag) een volslagen mislukking'', aldus de Spaanse premier. Hij is wel bereid de Catalanen tegemoet te komen en te proberen de politieke problemen op te lossen en de economische behoeftes van Catalonië te bespreken.

Catalonië behoort tot de economisch sterkste regio's van Spanje, vooral dankzij de industrie. Maar de overheid van Catalonië steekt zich diep in de schulden. Die moeten vooral door de Spaanse staat worden gefinancierd. De bezuinigingen die de laatste jaren daarom van Catalonië worden verlangd, hebben sterk bijgedragen aan een opleving van de afkeer van 'Madrid'.

Gerelateerde artikelen