BUI11 sep '14 13:03

Pistorius niet schuldig aan moord

Auteur: ANP Nieuws

PRETORIA (ANP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is niet schuldig aan moord.

EPA
EPA

Dat heeft de rechter donderdag in de zaak bepaald. Ze zei dat de aanklagers niet hebben aangetoond dat Pistorius de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp heeft beraamd en niet heeft geschoten met de bedoeling te doden.

Rechter Thokozile Matilda Masipa oordeelde wel dat de bekende invalide atleet bij volledig bewustzijn het vuur heeft geopend. Pistorius riskeert nog steeds zeker 15 jaar cel wegens doodslag.

Masipa stelde in haar vonnis dat verklaringen van belangrijke getuigen van de aanklagers over de dood van Steenkamp niet konden kloppen. Ze laakte ook de beklaagde zelf als getuige. Pistorius ontweek vragen en gaf tegenstrijdige verklaringen tijdens het proces, aldus Masipa. Pistorius brak in tranen uit.

Vonnis

Masipa is donderdag begonnen het lange vonnis voor te lezen. Ze neemt daarbij naar Zuid-Afrikaans gebruik het hele proces door.

Pistorius schoot Steenkamp 14 februari vorig jaar in zijn woning dood. Hij zegt uit angst voor een inbreker door een deur te hebben geschoten. De aanklagers stellen dat hij doelbewust zijn 29-jarige vriendin heeft vermoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen