BUI19 nov '14 05:21Aangepast op 19 nov '14 19:45

Sneeuw verlamt deel Verenigde Staten

Auteur: ANP Nieuws

BUFFALO (ANP) - Geblokkeerde snelwegen, brandweerlieden op sneeuwscooters en bussen die moeten worden uitgegraven.

Een deel van de Verenigde Staten ligt woensdag volledig stil door een storm die plaatselijk zeker 2 meter aan sneeuw achterliet, aldus Amerikaanse media.

,,Vermoedelijk is dit de zwaarste sneeuwval in de laatste veertig jaar'', zei burgemeester Byron Brown van Buffalo. Zijn stad in de staat New York werd het zwaarst getroffen. Daar kwamen dan ook zes mensen om het leven. De eerste verongelukte met zijn auto, vier anderen stierven aan een hartstilstand tijdens het sneeuwschuiven. De zesde dode, een man van 46, werd doodgevroren gevonden in zijn auto, die met zeker 30 centimeter sneeuw was bedekt.

Anderzijds konden ook een hoop mensen gered worden, zoals een basketballteam dat 26 uur in een bus gevangen zat. Of de inzittenden van een andere bus, die 34 uur lang konden uitkijken over een snelweg waar iedereen zijn auto had achtergelaten en was gaan lopen toen het nog kon.

Meer sneeuw

De hulpdiensten hebben moeite om mensen te bereiken. Ambulances konden lang niet overal komen, en de brandweer in Buffalo heeft achttien sneeuwscooters van stal gehaald. Onderwijl ligt openbare leven deels stil; scholen bleven dicht, personeel van bedrijven bleef noodgedwongen thuis en mensen kregen het advies van gouverneur Andrew Cuomo om niet de weg op te gaan.

Dat heeft vooral te maken met de komst van meer sneeuw. Tot en met donderdag kan er nog een halve meter sneeuw vallen in de regio die nu al zo zwaar getroffen is. Bovendien is het gevaar dan nog altijd niet geweken; vanaf zaterdag valt de dooi in en dreigen overstromingen door het smeltwater.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen