BUI26 nov '14 00:45Aangepast op 26 nov '14 05:25

Obama: geen excuus voor rellen Ferguson

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft geen begrip voor het geweld dat relschoppers gebruiken in Ferguson.

EPA
EPA

Hij zei dinsdag dat ,,er geen excuus is'' voor de manier waarop wordt gedemonstreerd in de Amerikaanse stad, zoals het in brand steken van gebouwen.

Maandagavond en -nacht liep het in Ferguson volledig uit de hand nadat een jury besloot dat een blanke agent niet vervolgd wordt voor het neerschieten van een ongewapende, zwarte jongen. Er werd met flessen en stenen gegooid naar agenten, geschoten en geplunderd. Zeker twaalf gebouwen gingen in vlammen op. ,,Ik heb geen sympathie voor het vernielen van de eigen gemeenschap'', zei Obama tijdens zijn speech in Chicago.

Obama riep Amerikanen op om zich ,,constructief'' op te stellen in het debat over raciale spanningen en de manier waarop de wet wordt gehandhaafd. De president zei ook dat de frustratie die zichtbaar is ,,diepe wortels heeft in veel gekleurde gemeenschappen, die het gevoel hebben dat onze wetten niet altijd gelijk en eerlijk worden toegepast''.

De dood van de zwarte tiener in augustus leidde toen ook al tot wekenlang durende rellen. De voornamelijk zwarte bewoners van de wijk waar Brown werd neergeschoten, keerden zich tegen de blanke politiemacht. Tijdens de rellen van maandagnacht werden tientallen mensen opgepakt. De gouverneur van de staat Missouri besloot dat er dinsdag ruim 2100 leden van de Nationale Garde in Ferguson zullen zijn. Die moeten voorkomen dat het opnieuw tot massale rellen en plunderingen komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen