BUI24 mei '14 03:24

Vijf Europese landen naar stembus

Auteur: ANP Nieuws

ROME (ANP) - Kiezers in vijf landen gaan zaterdag naar de stembus om het nieuwe Europees Parlement te kiezen.

EPA
EPA

In Italië kan dit ook zondag. In Tsjechië is het zaterdag de tweede dag van de verkiezingen. Voorts wordt gestemd in Letland, Malta en Slowakije.

Italië kiest 73 van de 751 EuroparlementarIërs. In bevolkingsomvang is Italië met circa 60 miljoen inwoners het vierde land van de EU. Malta, met 450.000 inwoners het kleinste land van de Europese Unie, kiest zes leden van het EP. Zowel Malta als Italië kampt met de toestroom over zee van vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Ze willen dat de EU daar meer tegen doet.

De centrumlinkse Italiaanse premier Matteo Renzi hoopt dat de stembusgang niet zo verloopt als die voor het eigen parlement begin 2013. Toen won de komiek Beppe Grillo met zijn fel anti-Europese campagne een kwart van de stemmen. Dit 'ongeleide projectiel' Grillo zorgt met zijn grote fracties in het parlement voor extra instabiliteit in de Italiaanse politiek.

Slowakije

In Slowakije worden 13 Europarlementariërs gekozen. De opkomst in 2009 was nergens lager dan in Slowakije waar slechts 20 procent van de kiezers kwam opdagen.

Letland behoort tot de meest pro-Europese landen van EU en 'eurosceptici' zijn uiterst zeldzaam. Letland kiest acht Europarlementariërs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen