BUI26 dec '13 07:27Aangepast op 26 dec '13 13:31

Thaise regering weigert uitstel verkiezingen

Auteur: ANP Nieuws

BANGKOK (ANP) - De Thaise regering weigert de vervroegde parlementsverkiezingen van begin februari uit te stellen, hoewel de nationale kiesraad dat donderdag had geadviseerd.

De raad vond het in de huidige situatie ,,onmogelijk'' te garanderen dat de stembusgang eerlijk en vreedzaam verloopt. De stembusgang zal echter gewoon doorgaan, liet de vicepremier vervolgens weten.

De raad kwam met het advies nadat de politie donderdag traangas en rubberen kogels had afgevuurd op demonstranten die probeerden de voorbereidingen voor de verkiezingen te verstoren. Daarbij raakten zeker 48 mensen gewond, deelden de autoriteiten mee.

De confrontatie tussen de politie en demonstranten vond plaats bij een sporthal waar de kiesraad kandidaten voor de aanstaande verkiezingen registreerde. De politie waarschuwde de betogers om het gebouw niet te betreden. Toen de demonstranten toch probeerden binnen te dringen, schoot de politie met traangas en rubberen kogels. Een 45-jarige politieman kwam om het leven toen hij zelf werd beschoten. Onduidelijk is of dat een verdwaald politieschot of een gericht schot van een actievoerder was.

Het is al weken onrustig in Bangkok. De demonstranten keren zich niet alleen tegen premier Yingluck Shinawatra en haar regering, maar zetten zich ook af tegen Yinglucks broer, de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. De in ballingschap levende oud-premier oefent volgens de betogers achter de schermen grote invloed op de regering uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen