BUI8 sep '14 17:13Aangepast op 8 sep '14 17:42

Extra vergadering over sanctiepakket Rusland

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie houdt maandagavond een extra vergadering over het wel of niet laten doorgaan van nieuwe sancties tegen Rusland wegens diens agressie tegen en bemoeienis met buurland Oekraïne.

ANP
ANP

Dat stellen bronnen in Brussel. Niet alle landen zouden nu willen instemmen met nieuwe sancties. Er is unanimiteit nodig om strafmaatregelen af te kondigen.

Het was de bedoeling dat de EU-lidstaten maandag via een schriftelijke procedure zouden instemmen met het eerder vrijdag overeengekomen pakket aan nieuwe strafmaatregelen. Het ging om een uitbreiding van al bestaande restricties.

De deadline werd al meerdere keren verschoven, maar nu wordt zelfs een extra vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de EU bijeengeroepen.

Zwarte lijst

Op tafel ligt een vrijdag bereikt compromis. Toen waren de ambassadeurs eens geworden de zogeheten zwarte lijst met personen en bedrijven uit te breiden. Naar verluidt met 24 namen. Van iedereen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren en ze mogen de unie niet meer in.

Daarnaast was besloten dat de toegang tot de Europese kapitaalmarkt zou worden geblokkeerd voor drie Russische energiebedrijven (Gazprom Neft, Rosneft en Transneft). Eveneens zou er een exportverbod komen voor bepaalde technologieën voor de oliesector en bepaalde goederen zoals helmen en kogelvrije vesten.

Gerelateerde artikelen