BUI15 mei '14 16:03Aangepast op 15 mei '14 16:59

België geschokt door dood Jean-Luc Dehaene

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - In België is donderdag geschokt en terneergeslagen gereageerd op het overlijden van ex-premier Jean-Luc Dehaene.

EPA
EPA

Premier Elio Di Rupo en andere toppolitici roemden de christendemocraat als een buitengewoon staatsman. Europees president Herman Van Rompuy, een partijgenoot, sprak over de grootste Belgische premier na de Tweede Wereldoorlog: ,,Een groot diplomaat maar tegelijk heel doortastend''.

De christendemocratische partij CD&V stelt dat Dehaene een christendemocratisch boegbeeld was. De partij vernam het overlijden met ongeloof. Dehaene stierf op 73-jarige leeftijd op vakantie in Frankrijk aan de gevolgen van een val. Hij onderging recentelijk een zware operatie wegens pancreaskanker, maar zijn ziekte zou niets met zijn plotselinge dood te maken hebben, stelden Vlaamse media.

Dehaene was premier van maart 1992 tot juli 1999 en leidde twee regeringen. Hij was verantwoordelijk voor meerdere staatshervormingen. Hij geldt als een architect van het federale België met meer macht voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ook loodste hij België de eurozone binnen door het begrotingstekort aan te pakken.

Tijdens zijn regering brak het schandaal uit rond kindermoordenaar en -verkrachter Marc Dutroux. In 1999 leed Dehaene een zware nederlaag bij de verkiezingen en trok hij zich terug. Vijf jaar later maakte hij een comeback als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Sinds die tijd zat hij in het Europees Parlement. Hij liet eerder al weten niet terug te keren na de komende Europese verkiezingen.

Gerelateerde artikelen