BUI24 sep '14 22:56Aangepast op 25 sep '14 05:13

Nieuwe bombardementen op Syrië

Auteur: ANP Nieuws

DAMASCUS (ANP) - De VS en hun Arabische bondgenoten hebben in de nacht van woensdag op donderdag nieuwe bombardementen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië.

EPA
EPA

Dit is van officiële Amerikaanse bronnen vernomen. Tot de doelen die zijn aangevallen, behoren 12 olie-installaties die gecontroleerd worden door IS. Het Pentagon, het ministerie van Defensie in Washington, komt later met details.

Ook Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten deden mee aan de aanvallen in het oosten van Syrië. In totaal werden 13 luchtaanvallen uitgevoerd met bemande en onbemande vliegtuigen.

De olieraffinaderijen die werden gebombardeerd, produceren olie voor zo'n twee miljoen dollar per dag. Het is onduidelijk hoeveel geld IS-strijders daarmee precies opstrijken. Het geld dat ze ermee verdienen, gebruiken ze om hun aanvallen in Syrië en Irak te kunnen betalen. Door de raffinaderijen aan te vallen, hopen de VS en hun de bondgenoten een belangrijke inkomstenbron van IS af te snijden.

Succesvol

,,We zijn nog aan het onderzoeken wat het resultaat van de aanvallen is, maar we hebben signalen dat ze succesvol waren", zei Defensie.

Het was de derde nacht op rij waarin IS werd gebombardeerd. De luchtaanvallen in Syrië begonnen dinsdagochtend vroeg. Naast de VS, de Emiraten en Saudi-Arabië bombardeerden ook Jordanië, Qatar en Bahrein de terreurbeweging. Zeker twintig plekken zijn sindsdien aangevallen en tientallen jihadisten zijn gedood. Onder hen waren ook drie Nederlanders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen