BUI30 nov '14 17:03

Zwitsers wijzen terughalen goud massaal af

Auteur: ANP Nieuws

BERN (ANP) - De Zwitserse centrale bank hoeft zijn goudvoorraad in het buitenland niet naar het Alpenland terug te halen.

EPA
EPA

De Zwitsers hebben zondag in een referendum het voorstel daarover met grote meerderheid van de hand gewezen. In geen enkele van de 26 kantons was een meerderheid voor het voorstel van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Dat meldt de krant Neue Zürcher Zeitung.

Ook twee andere voorstellen waarover de Zwitsers konden stemmen, haalden het niet. Rijke buitenlanders die in het land wonen maar er niet werken, behouden hun belastingvoordelen. Tegen het voorstel van de rechtse milieubeweging Ecopop om het aantal immigranten tot nog slechts 17.000 per jaar - een zesde van het huidige aantal - te beperken, stemde 74 procent van de bevolking. De opkomst was 48 procent.

De SVP vindt dat Zwitserland zich beter moet bewapenen tegen de crises in de Verenigde Staten en de eurolanden. Het voorstel hield ook in dat de nationale bank op zijn minst 20 procent van haar reserves in goud zou hebben en dat zij geen goud meer zou mogen verkopen. Dat laatst had ook voor Nederland gevolgen gehad, omdat Zwitserland kilo's goud bewaart die de nazi's tijdens de oorlog uit de kluis van De Nederlandsche Bank hebben geroofd. Nederland heeft jaren geprobeerd het goud terug te krijgen.

Hachelijke situaties

De centrale bank en de regering waren fel tegen het voorstel. Met de opgelegde omvang van de reserves zou de bank niet meer goed kunnen inspelen op hachelijke situaties in de wereldeconomie. Zo koopt de bank nu euro's op om te voorkomen dat de waarde van de Zwitserse frank te hoog wordt.

In Zwitserland zijn referenda verplicht bij een grondwetswijziging of de toetreding tot een internationale organisatie. Ook kan een persoon of organisatie een volksraadpleging laten houden, als hij of zij binnen anderhalf jaar meer dan 100.000 handtekeningen onder een voorstel heeft verzameld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen