BUI9 sep '14 23:32Aangepast op 10 sep '14 06:19

Leider radicale groep Syrië komt om door bom

Auteur: BNR Webredactie

Het hoofd van de radicale opstandelingenbeweging Ahrar-al-Sham in Syrië is dinsdag door een bomexplosie om het leven gekomen.

Archiefbeeld. EPA
Archiefbeeld. EPA

De groep meldde de dood van Hassan Aboud op zijn Twitteraccount. Nog zeker 11 andere leiders van Ahrar al-Sham kwamen volgens de groep om. De oppositiebeweging Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde eerder dat zeker 28 prominente leden van Ahrar al-Sham waren gedood.

Ongeveer 50 leiders van Ahrar al-Sham (Islamitische beweging voor de vrije mensen van de Levant) waren volgens het Observatorium bijeen in de woning van een van de leiders in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. Ahrar al-Sham maakt deel uit van de alliantie Islamitisch Front die de jihadisten van Islamitische Staat bestrijdt. Zij zou worden gefinancierd door de Golfstaten.

In januari verloor een andere leider van Ahrar al-Sham, Abu Khaled al-Soury, het leven door een zelfmoordaanslag. Soury had nauw samengewerkt met Osama bin Laden, de oprichter van het terreurnetwerk al-Qaeda. Ook met de huidige al-Qaedaleider Ayman al-Zawahri stond hij op goede voet.

Gerelateerde artikelen