BUI7 aug '14 05:42Aangepast op 7 aug '14 13:16

Levenslang voor leiders Rode Khmer

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

PHNOM PENH (ANP) - Twee voormalige leiders van de Rode Khmer zijn schuldig aan misdaden tegen de mensheid.

Khieu Samphan. EPA
Khieu Samphan. EPA

Dat bepaalde het Cambodja-Tribunaal in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh donderdag. De hoogbejaarde kopstukken van het bewind van Pol Pot hebben levenslang gekregen. Dat was ook de eis van de aanklager.

Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) behoren tot de weinige nog levende leiders van de Rode Khmer. Oud-minister Ieng Thirith (82) is uit voorarrest vrijgelaten wegens dementie. Broeder nummer 1 Pol Pot overleed in 1998 zonder ter verantwoording te zijn geroepen. Onder de communistische dictatuur kwamen van 1975 tot 1979 naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen om het leven. Dat was een kwart van de bevolking op dat moment.

De rechters verwijten de mannen de gedwongen uitzetting van 2 miljoen mensen uit de hoofdstad Phnom Penh kort nadat de Rode Khmer in 1975 aan de macht waren gekomen. Ook inwoners van andere steden en dorpen moesten onder dwang van militairen hun huis verlaten. De inwoners van Cambodja waren sterk verzwakt en moesten op het platteland werken zonder voldoende voedsel, water en medische zorg. Duizenden kwamen door uitputting en ziekten om.

Weinig vertrouwen in tribunaal

Nuon Chea en zijn Nederlandse advocaat Victor Koppe gaan in beroep. ,,Doordat we niet bijster veel vertrouwen hadden in dit tribunaal, kwam het vonnis niet onverwacht, maar we zijn toch teleurgesteld’’, zegt Koppe. Zijn cliënt verkeert in goede gezondheid en wil vechten voor zijn zaak in het tweede deel van het proces, over de laatste jaren van het regime. Dat deel neemt nog 3 jaar in beslag en wordt, als het aan Koppe ligt, geleid door nieuwe rechters.

Nuon Chea was als plaatsvervangend secretaris-generaal van de Rode Khmer de rechterhand van Pol Pot. Hij fungeerde van september 1976 tot 1977 als premier, totdat Pol Pot die functie weer ging vervullen.

Khieu Samphan werd in 1976 lid van het Centraal Comité van de Rode Khmer. Hij speelde een grote rol in het economisch beleid van het regime. Ook was hij voorzitter van het staatspresidium.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen