BUI15 apr '14 01:56

'VS moeten geweld Oekraïne voorkomen'

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama moet ,,alles doen wat in zijn macht ligt'' om geweld en bloedvergieten in het oosten van Oekraïne te voorkomen.

EPA
EPA

Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd tijdens een telefonisch onderhoud met zijn Amerikaanse collega, meldde het Kremlin.

De protesten in het oosten van Oekraïne zijn volgens Poetin een gevolg van de ,,onwil en onkunde'' van de interim-regering in Kiev rekening te houden met de belangen van Russen en Russisch-sprekenden. De Oekraïense machthebbers zouden moeten samenwerken met regionale politieke partijen voor het opstellen van een nieuwe grondwet, aldus Poetin.

Obama liet weten dat er vanuit Kiev ,,serieuze aanboden'' zijn gedaan voor machtsoverdracht van de staat naar regionale overheden. De Amerikaan benadrukte dat de VS steun blijven uitspreken voor een diplomatieke oplossing, maar dat Rusland acties onderneemt die ,,consistent, noch bevorderlijk'' zijn.

Openhartig gesprek

Volgens Amerikaanse media heeft Obama zich tijdens het gesprek ook negatief uitgelaten over vermeende Russische inmenging in de Oekraïense crisis. Poetin ontkende dat Rusland betrokken is bij geweld in Oekraïne.

Het telefoontje was op aanvraag van het Kremlin. Een Amerikaanse functionaris van het Witte Huis noemde het gesprek ,,openhartig en direct''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen