BUI17 apr '14 10:55

Poetin: hopelijk geen militair ingrijpen

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - De Russische president Poetin hoopt dat militair ingrijpen in Oekraïne niet nodig zal zijn en hij is bereid met de machthebbers in Kiev te praten.

EPA
EPA

Poetin verwees meldingen dat Rusland zich al militair bemoeit met Oekraïne naar het rijk der fabelen. Dat is onzin, zei de president in een tv-programma van 4 uur waarin vragen aan het staatshoofd konden worden gesteld. Er zouden 2,5 miljoen vragen zijn gesteld.

De president beklemtoonde dat er een compromis moet komen tussen de machthebbers in Kiev en de andere politieke krachten in Oekraïne zelf. Hij herhaalde dat Moskou de huidige machthebbers in Kiev niet als wettig erkent, maar Rusland weigert niet met hen te praten.

Poetin verweet Kiev opnieuw niet echt een dialoog te zoeken met de Russisch-sprekende bevolking in het oosten en zuiden van het land. Via onderhandelingen kan volgens hem een oplossing worden bereikt.

Waarschuwing

Poetin erkende wel dat Russische militairen actief zijn geweest op de Krim. ,,Wij moesten onontkoombare stappen zetten, zodat de gebeurtenissen zich niet zouden ontwikkelen als nu in het zuidoosten van Oekraïne'', zei hij. Rusland annexeerde de Krim, nadat de bevolking van dat schiereiland zich begin vorige maand in een omstreden referendum voor aansluiting bij het land had uitgesproken.

Poetin waarschuwde de NAVO niet te dicht bij de Russische grenzen te komen: ,,We worden gedwongen actie te ondernemen als de militaire infrastructuur onze grenzen raakt.''

Gerelateerde artikelen