BUI22 dec '14 03:40Aangepast op 23 dec '14 10:25

Rel om moslimlied tijdens Duitse kerstdienst

Auteur: ANP Nieuws

KEULEN (ANP) - In Duitsland is een hevige discussie losgebarsten over het voorstel om met kerst tijdens de christelijke kerkdiensten ook moslimliederen te zingen.

Politici van de progressieve partijen SPD, Groenen en Die Linke hadden dat voorgesteld als gebaar van vrede en teken van begrip. De Centrale Raad voor moslims in Duitsland had het voorstel verwelkomd, maar de katholieke kerk en rechtse politici vinden het idee maar niks.

,,Het zou een groot teken van vrede tussen de godsdiensten zijn als er in de kerk een moslimlied wordt gezongen en in de moskee een kerstlied", had politicus Omid Nouripour van de Groenen voorgesteld in Bild, de grootste Duitse krant. De sociaaldemocraat Thomas Funk sloot zich daarbij aan: ,,We moeten begrip, respect en tolerantie naar elkaar tonen. Het zou mooi zijn als we dat kunnen doen met het zingen van een lied."

Plaatsvervangend fractievoorzitter Wolfgang Bosbach van bondskanselier Merkels CDU/CSU is boos: ,,Kerst is geen multiculturele hoogmis, maar een christelijk feest waarbij christelijke liederen worden gezongen. En dat blijft ook zo.'' Volgens de katholieke bisschoppenconferentie worden traditioneel al eeuwenlang met kerk veel vredesliederen gezongen. De boodschap van het Gloria (Eer aan God in den hoge en vrede op aarde aan de mensen die Hij liefheeft) richt zich volgens de katholieke kerk altijd al aan mensen van goede wil van alle godsdiensten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen