BUI9 dec '14 05:04Aangepast op 9 dec '14 09:59

Aanklager bepleit nieuw proces Pistorius

Auteur: ANP Nieuws

PRETORIA (ANP) - Het proces tegen de gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius (28) moet worden heropend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zijn veroordeling tot vijf jaar celstraf wegens doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp was ,,schokkend ontoereikend''. Dat zei openbaar aanklager Gerrie Nel dinsdag tegen de rechtbank in Pretoria, die moet oordelen of de atleet opnieuw terecht moet staan.

Nadat Nel en de verdediging aan het woord zijn geweest, zal rechter Thokozile Masipa bepalen of er een hoger beroep komt. Waarschijnlijk maakt zij haar besluit dinsdag al bekend. Vele juridische deskundigen in Zuid-Afrika verwachten dat zij met een hoger beroep zal instemmen. Niet alleen juristen, maar ook organisaties van vrouwen en zwarte Zuid-Afrikanen hebben het vonnis bekritiseerd.

Volgens advocaat Marius du Toit, werkzaam bij een advocatenkantoor in Pretoria, zal Masipa het verzoek van Nel alleen inwilligen als er een redelijke kans van slagen voor de aanklager is. Als de rechter daaraan twijfelt, zal zij het verzoek afwijzen.

De openbaar aanklager eiste dat Pistorius wegens moord zou worden veroordeeld, maar Masipa achtte slechts doodslag bewezen. De atleet schoot Steenkamp in 2013 door een toiletdeur heen dood in hun huis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen