BUI18 feb '14 11:23Aangepast op 18 feb '14 15:55

Pussy Riot: we zijn mishandeld

Auteur: ANP Nieuws

SOTSJI (ANP) - Twee leden van de Russische protestband Pussy Riot, die dinsdagochtend in de olympische stad Sotsji werden aangehouden, zeggen dat ze door de politie zijn mishandeld.

,,Ik ben over de grond gesleurd'', verklaarde Nadezjda Tolokonnikova even nadat ze was vrijgelaten.

Samen met Maria Aljochin werd ze ongeveer 3 uur vastgehouden op een politiepost in het Adfer-district. Hun arrestatie had te maken met een diefstal. Ze meldden dinsdagochtend zelf via Twitter dat ze waren gearresteerd. Rond half 3 Nederlandse tijd werden de twee losgelaten. Er werden ook andere activisten opgepakt; in totaal zou het om negen mensen gaan.

De twee zijn met andere leden van de band in Sotsji om een clip op te nemen met de titel ,,Poetin zal je leren om te houden van jouw vaderland''. Het duo zou de afgelopen dagen ook al twee keer eerder zijn gearresteerd.

Mishandeld

Volgens ooggetuigen kwamen de twee samen met de andere gearresteerden dinsdag bij hun vrijlating zingend en met felgekleurde mutsen over hun hoofd getrokken naar buiten. Tolokonnikova verklaarde later dat zij en de anderen zonder advocaat waren verhoord en ook waren mishandeld. ,,Ze hebben mijn armen op mijn rug geduwd en me op de grond gegooid.''

Tolokonnikova en Aljochina kwamen in december vrij na ongeveer 1,5 jaar straf te hebben uitgezeten in een strafkamp. Ze waren veroordeeld voor het verstoren van een kerkdienst door daar een anti-Poetinlied te zingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen