BUI26 okt '14 04:23

Brazilië kiest tussen links en centrumrechts

Auteur: ANP Nieuws

BRASILIA (ANP) - Brazilië gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

EPA
EPA

In deze tweede ronde neemt het huidige staatshoofd Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij (PT) het op tegen Aécio Neves van de centrumrechtse Sociaal Democratische Partij van Brazilië (PSDB).

Wie de verkiezingen gaat winnen, is nog volstrekt onduidelijk. De meest recente peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace. In de televisiedebatten afgelopen weken hebben de 66-jarige Rousseff en de 54-jarige Neves hard naar elkaar uitgehaald. Neves verwijt de regering-Roussef onder meer dat ze de inflatie veel te veel heeft laten oplopen en dat haar PT corrupt is. Hij verwees naar verklaringen van een voormalig topman van de staatsoliemaatschappij Petrobras. Die is uit de school geklapt over het aannemen van smeergeld bij de maatschappij. Een deel van het geld zou naar de PT zijn gegaan en Rousseff zou daarvan hebben geweten.

Op haar beurt zet Rousseff Neves neer als de kandidaat van de elite. Ze waarschuwt dat als Neves president wordt de armoede en werkloosheid fors zullen stijgen in het grootste land van Zuid-Amerika.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen