BUI24 mrt '14 10:35

Doodvonnis voor 529 Moslimbroeders Egypte

Auteur: ANP Nieuws

CAÏRO (ANP) - Een Egyptische rechtbank heeft maandag in een keer 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld.

EPA
EPA

De Moslimbroeders zijn volgens de rechter onder meer schuldig aan moord en het aanvallen van politiemensen, meldden de BBC en Al Jazeera. De meeste verdachten werden opgepakt tijdens onlusten in de centrale regio Minya.

In de zaak werden 16 verdachten vrijgesproken, zei een advocaat van de verdediging. De veroordeelden hebben de mogelijkheid om tegen de straf in beroep te gaan. Ook moet de grootmoefti, een hoge islamitische rechtsgeleerde, zich nog over de straf uitspreken. Bij de uitspraak waren volgens Al Jazeera 123 verdachten aanwezig. De rest is op vrije voeten of voortvluchtig.

Het proces is snel verlopen. De rechtbank in Minya, de hoofdstad van de bestuurlijke regio, had slechts twee zittingen nodig om tot een oordeel te komen. Zo'n 700 andere verdachten moeten dinsdag in de beklaagdenbank verschijnen.

Mursi

Het Egyptische leger zette vorige zomer de islamistische president Mohamed Mursi af. Sindsdien laten de machthebbers in het land geen mogelijkheid onbenut om de Moslimbroederschap hard aan te pakken. Zoals vanouds is de broederschap een verboden organisatie. Duizenden leden en vermeende leden werden de afgelopen maanden opgepakt.

Aanhangers van Mursi hebben massaal gedemonstreerd voor zijn terugkeer. Daarbij kwam het diverse keren tot gewelddadige botsingen met ordetroepen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen