BUI9 sep '14 18:05

Uitspraak in moordzaak Pistorius

Auteur: ANP Nieuws

PRETORIA (ANP) - Een rechtbank in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria doet donderdag uitspraak over de schuldvraag in de moordzaak tegen Oscar Pistorius (27).

EPA
EPA

De Zuid-Afrikaanse atleet schoot vorig jaar op Valentijnsdag zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Volgens de aanklagers is hij een door wapens geobsedeerd heethoofd dat Steenkamp neerschoot na een hoogopgelopen ruzie.

Volgens de verdediging dacht Pistorius dat er een inbreker in huis was. Hijj vuurde vier kogels af op een gesloten toiletdeur, omdat hij bang was. Daarbij maakte een 'oerinstinct' zich meester van de atleet, aldus zijn advocaat, Barry Roux, in zijn slotpleidooi. Volgens hem doodde Pistorius zijn 29-jarige vriendin dus per ongeluk.

De rechter maakt donderdag bekend of Pistorius schuldig is aan moord of dood door schuld of dat hij wordt vrijgesproken. Als de verdachte schuldig wordt bevonden, wordt in een later stadium beslist over de strafmaat.

Handicap

De paralympiër Pistorius staat ook bekend als 'Blade Runner', zo genoemd omdat hij op protheses rent. Doordat Pistorius door zijn handicap niet kan vluchten, is hij gewend om gevaren het hoofd te bieden, aldus de verdediging. Ook zou de paralympiër door zijn handicap en achtergrond een hoge reactiesnelheid hebben bij vermoedens van gevaar.

Volgens de aanklagers moet de rechtbank de lezing van Pistorius niet geloven, ,,niet alleen omdat die redelijkerwijs niet mogelijk is, maar ook omdat die elke grond van waarheid mist''.

Gerelateerde artikelen