BUI3 apr '14 21:09

NAVO en Rusland ruziën verder

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De NAVO en Rusland zijn elkaar donderdag in de haren gevlogen over elkaars opstelling in de Oekraïne-crisis.

ANP
ANP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigde het westerse militaire bondgenootschap ervan zich niet te houden aan de afspraak zijn troepenmacht in Oost-Europa te beperken.

Maar secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO stelde dat Rusland met die beschuldiging alleen maar propaganda bedrijft. Moskou heeft volgens Rasmussen de Krim ingenomen, in tegenspraak met afspraken die in de jaren 90 zijn gemaakt tussen Rusland en westerse landen over Oekraïne. Daar komt nog eens bij dat juist Rusland volgens de NAVO een troepenmacht op de been heeft gebracht bij de grens met Oekraïne.

Deze week stopte de NAVO de samenwerking met Rusland op vrijwel alle gebieden. De samenwerking met Oekraïne wordt juist uitgebreid en de hulp versterkt aan Oost-Europese landen die zich bedreigd voelen.

Als reactie daarop trok Rusland donderdag zijn hoogste vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel terug. ,,De politiek van het kunstmatig aanwakkeren van de spanningen is niet onze keuze'', liet het Russische ministerie van Defensie weten. ,,Maar we zien geen mogelijkheid om de samenwerking in de huidige omvang voort te zetten.''

Gerelateerde artikelen