BUI18 sep '14 09:16Aangepast op 18 sep '14 09:49

Schotten begonnen met stemmen

Auteur: ANP Nieuws

EDINBURGH (ANP) - De inwoners van Schotland zijn donderdag gaan stemmen in de meer dan 2600 Schotse stembureaus.

EPA
EPA

Op sommige plaatsen stonden al kiezers te wachten voordat de bureaus om 08.00 uur onze tijd open gingen. Bij de voorbereidingen van het referendum heeft 97 van de 4,2 miljoen stemgerechtigden zich als kiezer laten registreren. Dat enthousiasme wijst op een erg hoge opkomst.

De Schotten moeten voor of tegen onafhankelijkheid stemmen. De initiatiefnemers van het referendum, de regering van de Schotse nationalist en eerste minister Alex Salmond, hebben er alles aan gedaan om zo veel mogelijk inwoners van Schotland naar de stembus te krijgen.

Vrijwel iedereen die er woont en ouder is dan 15 jaar kan tot 23.00 uur onze tijd stemmen. Je hoeft geen Schot te zijn. Iedereen uit het Verenigd Koninkrijk, de EU of de Commonwealth (Gemenebest) kan stemmen, mits ze zich van tevoren hebben geregistreerd. Maar liefst 97 procent van de stemgerechtigde Schotten heeft dat gedaan en de opkomst zal dan ook ongekend hoog zijn.

Uitkomst

Volgens Britse media zal het tot diep in de nacht en waarschijnlijk tot vrijdagmorgen duren voor duidelijk wordt welke keuze de Schotten hebben gemaakt.

Zodra de stembureaus dicht zijn, wordt er begonnen met stemmen tellen. De uitslag wordt vanaf 07.30 onze tijd verwacht. De verantwoordelijke voor het tellen, Mary Pitcaithly, heeft volgens de BBC de einduitslag ,,rond het ontbijt'' beloofd. Welke kant het opgaat, kan eerder in de nacht blijken uit uitslagen van bepaalde districten of steden. Er zijn geen exitpolls.

Gerelateerde artikelen