BUI11 sep '14 13:08Aangepast op 11 sep '14 16:05

EU bekijkt sancties tegen Rusland opnieuw

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat haar sancties tegen Rusland heroverwegen.

ANP
ANP

Instanties in Brussel gaan bekijken of de strafmaatregelen allemaal of gedeeltelijk moeten worden aangepast, geschorst of ingetrokken.

Dat maakte Europees president Herman Van Rompuy donderdag bekend. De sancties moeten Moskou onder druk zetten zich in te spannen voor een oplossing van de crisis in het oosten van Oekraïne. Sinds eind vorige week is daar een staakt-het-vuren van kracht, dat grotendeels wordt nageleefd. Volgens Van Rompuy heeft de EU altijd benadrukt dat haar sancties kunnen worden aangepast, naar gelang de omstandigheden.

Ondanks de aangekondigde evaluatie treden vrijdag nieuwe Europese sancties tegen Rusland in werking. Zij waren begin deze week al aangenomen. Op aandringen van verscheidene EU-lidstaten was de invoering uitgesteld wegens het bestand. De EU-lidstaten raakten verdeeld of nieuwe sancties nog wel moesten, maar na dagenlang overleg is nu besloten ze toch te laten ingaan omdat de Russen nog steeds de pro-Russische rebellen zouden steunen.

De nieuwe strafmaatregelen verbieden Europese personen en bedrijven onder meer leningen te verstrekken aan vijf grote Russische staatsbanken. Daarnaast krijgen drie grote Russische defensie- en drie grote Russische energiebedrijven geen toegang meer tot Europees kapitaal. Ook komen er 24 nieuwe namen op de zogeheten zwarte lijst. Van personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren, ook komen de individuen de EU niet meer in.

Gerelateerde artikelen