BUI6 feb '14 12:31Aangepast op 6 feb '14 16:26

Voorstel voor wapenstilstand Pakistan-Taliban

Auteur: ANP Nieuws

ISLAMABAD (ANP) - Onderhandelaars van de Pakistaanse Taliban en de regering van het Aziatische land zijn het onderling eens dat er een wapenstilstand moet komen.

EPA
EPA

In een gemeenschappelijke verklaring hebben ze het leger en de top van de fundamentalistische beweging donderdag opgeroepen in te stemmen met een staakt-het-vuren.

De partijen begonnen donderdag vredesbesprekingen op een geheime locatie in de hoofdstad Islamabad. Ze boekten snel resultaat. Of het daadwerkelijk tot een wapenstilstand zal komen, is onder meer afhankelijk van de tientallen militante groepen die opereren onder de vlag van de Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) die met de regering onderhandelt.

Militante groeperingen bestrijden de regering van het Aziatische land al jaren, met als hoofddoel de vestiging van een strengislamitische staat zoals Afghanistan tussen 1996 en 2001.

Premier Nawaz Sharif, die sinds 2013 na een lange ballingschap voor de derde keer de regering leidt, hoopt dat de onderhandelingen een einde kunnen maken aan het geweld en de bloedige aanslagen die het land al jaren teisteren. Het leger heeft geprobeerd de opstandelingen de genadeklap toe te dienen, maar is daar tot nog toe niet in geslaagd.

Er zijn al eerder pogingen tot verzoening ondernomen, maar die kwamen niet van de grond. Het proces liep in november vorig jaar bijvoorbeeld stuk toen TTP-kopstuk Hakimullah Mehsud met een raket uit een Amerikaanse drone, een onbemand vliegtuig, werd geliquideerd.

Mehsud gaf leiding aan opstandelingen vanuit de noordelijke provincie Noord-Waziristan. De Amerikanen hielden hem verantwoordelijk voor de dood van duizenden Pakistanen en zeven CIA-agenten in buurland Afghanistan.

Gerelateerde artikelen