BUI16 okt '14 00:53

Servië viert Bevrijding met Poetin en parade

Auteur: ANP Nieuws

BELGRADO (ANP) - Servië viert donderdag de 70e verjaardag van zijn bevrijding van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

EPA
EPA

Voor de eerste militaire parade in bijna 30 jaar in Belgrado komt ook de Russische president Vladimir Poetin naar de Servische hoofdstad. Het Sovjetleger had in 1944 Belgrado bevrijd samen met de partizanen van Josip Broz Tito, de oprichter van het communistische Joegoslavië. Er nemen ook vliegtuigen van de Russische luchtmacht deel aan de parade van donderdag.

VS en EU kijken wantrouwend naar het Poetin-bezoek. De westerse partners van Servië waren al verbolgen over het feit dat de regering in Belgrado niet meedoet aan het Brusselse sanctiebeleid tegen het Kremlin. Servië hamert op zijn traditionele vriendschap met de Russen. Beide Slavische volken hebben de orthodoxe godsdienst gemeen en waren al in de Eerste Wereldoorlog bondgenoten. Ook hoopt Belgrado op meer kansen voor zijn landbouwproducten nu Rusland de import van levensmiddelen uit de EU aan banden heeft gelegd.

Gerelateerde artikelen