BUI9 nov '13 15:50

Oxfam begint hulpverlening Filipijnen

Auteur: ANP Nieuws

MANILLA (ANP) - Oxfam Novib is begonnen met het in kaart brengen van de schade die orkaan Haiyan in de Filipijnen heeft veroorzaakt.

De organisatie zal kijken naar de watervoorziening, de volksgezondheidssituatie en sanitaire voorzieningen in onder meer de zwaarst getroffen provincie Leyte. Dat maakte ze zaterdag bekend.

,,Onze eerste zorg is dat de bevolking schoon drinkwater en een dak boven het hoofd heeft'', zei Marie Madamba-Nuñez van de organisatie. Ook wil Oxfam voorkomen dat er ziektes uitbreken.

,,Naast de urgente noodhulp, zullen we economische oplossingen moeten vinden om de armoede terug te dringen en de kwetsbaarheid van de gemeenschappen hier voor extreem weer en klimaatverandering te verminderen.'' De orkaan die twee dagen over de Filipijnen raasde kostte naar schatting van het Rode Kruis aan zeker 1200 mensen het leven.

Rode Kruis

Het Rode Kruis gaat teams naar het door een zware typhoon getroffen gebied in de Filipijnen sturen. Het gaat eerst om een team dat moet inventariseren wat er allemaal nodig is. Dat vertrekt binnen 24 uur, waarschijnlijk vanuit de regio.

Ook heeft het Rode Kruis hulpverleningsteams opgeroepen zich voor te bereiden. Mogelijk gaat er ook vanuit Nederland een team richting de Filipijnen.

Gerelateerde artikelen