BUI14 apr '14 12:15

Timmermans: politiemissie Oekraïne goed idee

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (ANP) - Een EU-missie naar Oekraïne om politieagenten en rechters op te leiden is een goed idee.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg voorafgaand aan overleg met zijn Europese collega's. ,,De rechtsstaat in Oekraïne kan zeker wat ondersteuning gebruiken.''

Timmermans wees erop dat Nederland al veel ervaring heeft opgedaan met het trainen van agenten. ,,Nederland is ook altijd zeer gewaardeerd in die landen waar we dat hebben gedaan'', aldus de minister. Nederland zal deelname aan een dergelijke EU-politiemissie naar Oekraïne dan ook ,,zeker serieus overwegen''.

Groot-Brittannië, Zweden en Polen hebben het voorstel gedaan van een EU-missie naar Oekraïne. Het doel ervan is het ondersteunen van het land bij de opbouw en het verder ontwikkelen van een onafhankelijke rechtsstaat.

Rusland

Op de vraag of Rusland het sturen van een EU-missie kan zien als een verhoging van de spanningen, antwoordde Timmermans ontkennend. ,,Juist het tegendeel. Op moment dat de rechtsstaat versterkt wordt, dat het vertrouwen ontstaat in politie en justitie levert dat de-escalatie op.''

Wegens de Russische agressie tegen buurland Oekraïne heeft de EU sancties opgelegd. Zo is er een zwarte lijst van 33 Russen. Zij mogen de EU niet in en hun tegoeden in de EU zijn bevroren. Deze sancties kunnen volgens Timmermans nog worden uitgebreid, voordat er gedacht wordt aan nog scherpere, economische sancties. Hij onderstreepte dat de EU wel goed voorbereid moet zijn, zodat snel kan worden gehandeld als de situatie niet verandert.

Gerelateerde artikelen