BUI21 jul '14 09:00Aangepast op 21 jul '14 13:11

Gevechten in Donetsk, bestand rond crashplek

Auteur: ANP Nieuws

DONETSK (ANP) - Regeringstroepen en rebellen zijn maandag in de Oost-Oekraïense stad Donetsk in gevecht geraakt.

Archiefbeeld. EPA
Archiefbeeld. EPA

Daarbij zijn volgens rebellen zeker drie doden gevallen. Een flatgebouw in het noordwesten van de stad is door een raket geraakt.

De strijd laait op, net nu wordt geprobeerd de stoffelijke resten te bergen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in deze regio. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft maandag wel een staakt-het-vuren afgekondigd voor een zone van 40 kilometer rond de plek des onheils. Die ligt ten oosten van Donetsk en is ook in handen van rebellen.

Pro-Russische rebellen hebben gemeld dat de regeringstroepen maandag in Donetsk in de aanval zijn gegaan. Volgens rebellencommandant Sergej Kavtaradze poogt het regeringsleger met tanks en pantserwagens de stad binnen te komen. Dat zou inmiddels zijn verhinderd door de rebellen.

Actieve fase

Het Oekraïense leger heeft maandag enkel laten weten dat ,,de militaire operaties in het oosten van het land in een actieve fase zijn''. Een legerwoordvoerder wilde niet reageren op de vraag of de regeringstroepen het rebellenbolwerk Donetsk proberen in te nemen, zoals rebellen zeiden.

Een andere zegsman in Kiev, Andriy Lisenko van de Oekraïense veiligheidsraad, erkende dat er wordt gevochten in Donetsk en omgeving, maar de Oekraïense strijdkrachten hebben volgens Lisenko niets te maken met gemelde ontploffingen in het centrum. Hij zei dat er berichten waren dat in de stad een strijdgroep op eigen initiatief de 'terroristen' heeft aangevallen.

De stad is de hoofdstad van de regio en van de separatistische opstand tegen de regering in Kiev. Porosjenko heeft gezegd de stad te zullen heroveren met zijn 'antiterroristische operatie'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen