BUI18 sep '14 10:55

Koerdische Syriërs vragen om hulp in strijd

Auteur: ANP Nieuws

ANKARA (ANP) - Koerden in Syrië hebben donderdag andere Koerdische partijen dringend om hulp gevraagd in de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS).

EPA
EPA

De oproep volgt op een snelle opmars van strijders van IS vlak bij de Syrische grensplaats Ayn al-Arab die in handen van Koerden is.

Een commandant van de Koerdische strijders daar, Öcalan Iso, zei dat hij alle mogelijke militaire hulp nodig heeft, ook van bijvoorbeeld de Koerdische Arbeiderspartij PKK. IS heeft volgens Iso 16 Koerdische dorpjes niet ver van de Turkse grens ten westen van Ayn al-Arab onder de voet gelopen. Daarbij beschikte IS over zware wapens, inclusief tanks, aldus de Koerdische zegsman.

De extremisten zouden nu ook Ayn al-Arab in het vizier hebben. De plaats ligt op de Turks-Syrische grens, ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van de Syrische stad Raqqa. Raqqa geldt als de 'hoofdstad' van Islamitische Staat. IS is al langere tijd actief in het uiterste noorden van Syrië. Daar halen de verschillende strijdgroepen die na de opstand in 2011 tegen de Syrische president Bashar al-Assad zijn ontstaan, van over de Turkse grens strijders, wapens en bevoorrading.

Turkije wordt ervan beschuldigd niks tegen IS te ondernemen. De Turkse vicepremier Yalçin Akdogan heeft donderdag nog beklemtoond dat zijn land voorzichtig is omdat IS 49 Turken gijzelt.

Gerelateerde artikelen