BUI11 nov '14 07:05Aangepast op 11 nov '14 09:21

Hoger beroep in veerbootzaak Zuid-Korea

Auteur: ANP Nieuws

SEOUL (ANP) - Het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de straffen voor vijftien bemanningsleden van de gezonken veerboot Sewol.

EPA
EPA

De families van de overleden passagiers hadden daar eerder op dinsdag om gevraagd.

De kapitein van het schip kreeg dinsdag 36 jaar cel, de belangrijkste technicus van het schip 30 jaar. De dertien andere bemanningsleden kregen straffen tussen de 5 en de 20 jaar. Veel te weinig, vonden de nabestaanden. ,,Is dit hoe weinig de levens van onze kinderen waard waren? De doodstraf zou nog te mild zijn voor de bemanning'', zei een vrouw. Mensen huilden toen de rechter het vonnis velde.

Toen de veerboot in april van dit jaar slagzij maakte, adviseerde de bemanning de bijna vijfhonderd passagiers om in hun hut te blijven. Vervolgens ging de bemanning snel van boord. Ruim driehonderd mensen kwamen om het leven. Er waren vooral scholieren aan boord, die op een schoolreis waren. Slechts 172 passagiers overleefden de ramp.

Doodstraf

De 68-jarige kapitein Lee Jun-seok werd dinsdag schuldig bevonden aan nalatigheid. Aanklagers hadden de doodstraf geëist tegen de kapitein, die ze verantwoordelijk hielden voor de dood van opvarenden. De rechtbank ging daar echter niet in mee.

Eerder dinsdag maakten de Koreaanse autoriteiten bekend dat er niet meer naar lichamen wordt gezocht in het wrak van de veerboot. Er zijn nog altijd negen opvarenden vermist, maar het grotendeels gezonken schip is te instabiel geworden. Daardoor is het te gevaarlijk voor duikers om naar binnen te gaan.

Verantwoordelijk minister Lee Ju-young bood op een persconferentie zijn excuses aan voor het besluit. ,,Het spijt me dat ik het einde van de zoekoperatie moet aankondigen. Daardoor kan ik mijn belofte om door te zoeken tot het laatste lichaam is gevonden niet houden.''

Gerelateerde artikelen