BUI18 apr '14 14:27Aangepast op 18 apr '14 22:51

Kapitein veerboot opgepakt en aangeklaagd

Auteur: ANP Nieuws

SEOUL (ANP) - De kapitein van de woensdag gezonken veerboot Sewol is vrijdag opgepakt en aangeklaagd.

EPA
EPA

De 69-jarige Lee Joon Seok wordt van vijf zaken verdacht, waaronder het verlaten van het schip, nalatigheid, het veroorzaken van letsel en het feit dat hij geen andere schepen om hulp heeft gevraagd.

Ook twee van zijn bemanningsleden hadden zich volgens de autoriteiten meer om de veiligheid van de 475 passagiers moeten bekommeren, meldt CNN. Het aantal bevestigde doden staat op 29. Bijna 270 mensen worden nog vermist en de kans dat zij nog levend worden teruggevonden, wordt steeds kleiner. Duikers zijn vrijdag door de romp van het schip geklommen en hebben kort twee scheepsdekken afgespeurd voordat ze door het slechte weer moesten stoppen. Bij die zoektocht zijn geen lichamen gevonden.

Aan boord van de veerboot bevonden zich meer dan 300 leerlingen van een Zuid-Koreaanse middelbare school. De adjunct-directeur van de school, die zelf als een van de eerste passagiers gered werd, heeft vrijdag zelfmoord gepleegd, zo meldde de politie.

Onduidelijk

Over de oorzaak van de ramp voor de kust van Zuid-Korea is nog niets duidelijk. Wel is bekend dat Lee niet op de brug stond toen het schip kapseisde: een derde officier had zijn plek achter het roer net overgenomen. Dat is een gangbare procedure tijdens de normaal gesproken 13,5 uur durende reis.

Na een eerste verhoor beantwoorde Lee enkele vragen van journalisten. Op South Korean TV vertelde hij dat alle passagiers tijdens de ramp in eerste instantie werd opgedragen op hun plek te blijven. Voordat hij het evacuatiebevel gaf, moest iedereen ,,stand-by blijven'' vanwege de sterke wind, het koude water en omdat er geen reddingsboot was.

Gerelateerde artikelen