BUI12 mei '14 23:01

Tientallen bootvluchtelingen verdronken

Auteur: ANP Nieuws

PALERMO (ANP) - Een schip met naar schatting 400 bootvluchtelingen is maandag in de Middellandse Zee gekapseisd en gezonken.

Archieffoto. EPA
Archieffoto. EPA

Het was onderweg van Libië naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Volgens de Italiaanse autoriteiten is het inmiddels zeker dat 40 opvarenden zijn verdronken terwijl er meer dan 200 zijn gered. Ongeveer 200 mensen worden nog vermist. De Italiaanse marine en enkele koopvaardijschepen schoten de schipbreukelingen te hulp.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, klaagde dat Europa nog steeds niet helpt dit probleem aan te pakken. Italië kan volgens hem geen gevangenis voor vluchtelingen worden.

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström, sprak maandag van een ,,nieuwe tragedie''. Ze vroeg de EU-lidstaten om solidair te zijn met de landen die de vluchtelingenstroom moeten verwerken en zelf meer te doen. Volgens haar zijn onder meer ,,legale wegen'' nodig om naar Europa te komen. Zo worden vluchtelingen volgens Malmström niet in handen gedreven van mensensmokkelaars, die de gevaarlijke overtochten organiseren.

,,Deze nieuwe doden drukken zwaar op de gewetens van ons allen'', aldus Francesco Rocca, de voorzitter van het Italiaanse Rode Kruis. Hij eiste de opening van een humanitaire corridor zodat mensen veilig voor oorlog en honger kunnen vluchten.

Gerelateerde artikelen