BUI27 dec '14 02:15Aangepast op 27 dec '14 03:05

FARC laat gevangen genomen militair vrij

Auteur: ANP Nieuws

BOGOTÁ (ANP) - Guerillagroepering FARC heeft een Colombiaanse militair vrijgelaten, die een week geleden gevangen werd genomen.

EPA
EPA

Hij is vrijdag (lokale tijd) overgedragen aan vertegenwoordigers van het internationale Rode Kruis en Noorse en Cubaanse diplomaten, zo bericht de krant El Tiempo.

De militair werd gevangen genomen tijdens een aanval van de rebellenbeweging op een patrouille in het departement Cauca. Dat is in het zuidwesten van het Zuid-Amerikaanse land. Bij die geweldsuitspatting werden vijf andere militairen gedood.

Enkele uren later kondigde FARC een staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd aan. Wapens zouden weer worden opgepakt als het Colombiaanse leger aanvallen zou uitvoeren op de FARC. De regering erkende de wapenstilstand echter niet.

President Juan Manuel Santos weigert tot nog toe mee te werken aan een staakt-het-vuren omdat hij bang is dat de FARC-rebellen dan hun kans schoon zien om zich opnieuw te groeperen en te bewapenen. Over de in vrijheid gestelde militair zei hij op Twitter: ,,We hopen dat deze vrijlating aantoont dat het besluit om het conflict te beëindigen onomkeerbaar is."

De FARC en Colombia liggen al ruim vijftig jaar met elkaar overhoop. De strijd heeft tot nu toe 220.000 levens geëist. De linkse strijdgroep en de Colombiaanse regering maakten begin december bekend weer te gaan praten over vrede. Het vredesoverleg vindt plaats in de Cubaanse stad Havana.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen