BUI25 mei '14 08:43

Britten grootste tegenstanders van euro

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Geen volk in Europa heeft zo'n afkeer van de euro als de Britten.

EPA
EPA

Ongeveer 70 procent van de kiezers wil dat hun pond nooit plaatsmaakt voor de euro. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas en zijn Europese stemhulp EUvox.

Ook in Polen en Denemarken is de euro niet erg populair. Twee op de drie Polen houden vast aan hun zloty, meer dan de helft van de Denen wil de kroon houden.

EUvox vroeg aan meer dan 1,5 miljoen mensen in de EU-landen hoe ze denken over de euro. In Nederland is ruim driekwart van de bevolking voor de gemeenschappelijke munt. Vergeleken met de andere landen blijkt Nederland een groot voorstander.

Griekenland

De steun voor de gemeenschappelijke munt is het grootst in Estland. Daar vindt 87 procent dat het land de euro, ingevoerd in 2011, moet houden. In Oostenrijk willen acht op de tien kiezers met de munt blijven betalen. Litouwen voert volgend jaar de euro in en bijna 80 procent staat daarachter. In de drie belangrijkste eurolanden - Duitsland, Frankrijk en Italië - willen twee op de drie kiezers de euro niet opgeven.

In crisisland Griekenland, waar Europa nauwelijks geliefd is door opgelegde bezuinigingen, is het veel mensen om het even met welke munt ze betalen. Een kwart van de Grieken is neutraal: ze hoeven de euro niet per se kwijt, maar ze zijn er ook niet erg aan gehecht. Die groep is nergens in Europa zo groot. Iets meer dan de helft wil de munt houden, een op de vijf inwoners wil ervan af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen