BUI26 mrt '14 11:58

Obama betuigt eer op VS-begraafplaats België

Auteur: ANP Nieuws

WAREGEM (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdagochtend in het Belgische Waregem zijn eer betuigd aan Amerikaanse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

AFP
AFP

Hij deed dat op de militaire begraafplaats Flanders Field waar 368 Amerikanen hun laatste rustplaats vonden. De Eerste Wereldoorlog brak dit jaar precies 100 jaar geleden uit.

Obama legde een krans neer bij een kleine herdenkingskapel op de begraafplaats. Op de muur staan 43 namen van vermiste Amerikaanse soldaten. Ook koning Filip en premier Elio Di Rupo legden kransen neer. Daarna klonk de Last Post.

De Amerikaanse president liep met koning Filip en Di Rupo langs een aantal grafzerken. De koning en de premier eerden in een korte toespraak de gesneuvelde Amerikaanse soldaten. ,,Wij zullen hun offer nooit vergeten.''

Gedicht

Obama haalde een bekend gedicht aan over zij die vochten en sneuvelden in de Vlaamse velden. Obama bedankte ,,klein, dapper België'' voor de zorg voor de gesneuvelden. Hij benadrukte ook dat België een sterke partner is van de VS.

Flanders Field is de enige Amerikaanse begraafplaats in België met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

Werklunch

Obama vertrok rond 9.20 uur vanuit zijn hotel in de binnenstad van Brussel naar het militaire vliegveld Melsbroek om daar in de presidentiële helikopter te stappen. Die bracht hem naar West-Vlaanderen.

Later op de dag volgt een werklunch met EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Ook heeft Obama een gesprek met NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen. Hij besluit zijn eerste bezoek aan de EU en aan België af met een speech.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen