BUI2 apr '14 18:19

Turks hof eist opheffen blokkade Twitter

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - Het Turkse constitutionele hof heeft de autoriteiten opgedragen de blokkade van Twitter per direct op te heffen.

EPA
EPA

Volgens het hof is de blokkade in strijd met de vrijheid van meningsuiting zoals die is vastgelegd in de Turkse grondwet.

De Turkse regering liet Twitter op 21 maart blokkeren door de telecommunicatieautoriteit TIB. De officiële reden was dat de site inbreuk zou maken op de privacy. Een administratieve rechter schortte dit verbod vijf dagen later op, maar de site bleef geblokkeerd. Veel Turkse twitteraars wisten die hobbel overigens eenvoudig te omzeilen.

De Turkse autoriteiten laten ook nog steeds de videowebsite YouTube blokkeren. Volgens Turkse media gebeurt dat op basis van een wet die het beledigen verbiedt van de grondlegger van Turkije, Mustafa Kemal Atatürk. Eerder verklaarde de TIB dat de blokkade werd ingesteld doordat een video was gelekt over een veiligheidsbijeenkomst met hoge officials over Syrië. De uitspraak van een rechter waar het bedrijf zich op beriep is er volgens Turkse media echter niet.

Gerelateerde artikelen