BUI10 okt '14 09:34Aangepast op 10 okt '14 10:29

'Jihad dreigt in Duitse steden'

Auteur: ANP Nieuws

HAMBURG (ANP) - Het geweld in Syrië en Irak tussen extremistische soennieten en Koerden dreigt zich uit te breiden naar Duitse steden.

EPA
EPA

Daarvoor waarschuwt de hoogste baas van de Duitse geheime dienst Hans-Georg Maassen vrijdag in de krant Bild. Anderen vrezen een heuse godsdienstoorlog.

,,Het niveau van de schermutselingen is nieuw. Aanhangers van de strijdende partijen in Syrië en Irak bestrijden elkaar in Duitsland. Beide kanten versterken elkaar. We bezien dat met grote zorg omdat het tot verdere escalaties kan leiden'', aldus Maassen. Eerder in de week vochten Koerden en salafisten en veldslag uit in Hamburg, met veel gewonden als gevolg.

Hij waarschuwt: ,,verdere gebiedswinst voor de terreurbeweging IS tegen de Koerden is een aansporing voor extremisten in Duitsland die bereid zijn geweld te gebruiken''. Het conflict heeft dus directe gevolgen voor de veiligheidssituatie in Duitsland.

Escalatie

Ook de politie is bang voor escalatie van het geweld.,,We zullen niet dulden dat de IS-terreur zijn weerslag krijgt in straatgevechten in Duitsland. De politie zal met alle harde middelen optreden'', aldus een zegsman van de Duitse politiebond. Een andere vakbond waarschuwt ervoor dat agenten tussen drie fronten komen te staan. ,,De Koerden vechten niet alleen met de salafisten maar richten hun woede ook op de cynische Turkse politiek en tegen Turkse instellingen. De situatie is uiterst explosief want de salafisten noch de Koerden schrikken ervoor terug iemand te doden.''

Bondsdaglid Stephan Mayer van de CSU wil hard optreden. ,,We moeten alles doen om een godsdienstoorlog in Duitsland te voorkomen. Wie tot geweld oproept moet erop rekenen uitgewezen te worden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen