BUI10 sep '14 12:18

Timmermans hoogste plaatsvervanger Juncker

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wordt de belangrijkste plaatsvervanger van de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

EPA
EPA

De Luxemburger bevestigde woensdag in Brussel verder dat Timmermans zich als Europees Commissaris de komende 5 jaar gaat bezighouden met Europese regelgeving, relaties tussen de Europese instellingen, rechtsregels en fundamentele rechten.

Timmermans wordt de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Als rechterhand van Juncker moet hij ervoor zorgen dat nieuwe Europese wetten de regeldruk niet onnodig doen toenemen.

,,De nieuwe Europese Commissie wil de Europese burgers laten zien dat we ons richten op grote zaken en ons terugtrekken bij kleinere onderwerpen. Deze post moet garanderen dat elk voorstel van de commissie werkelijk nodig is en dat de doelstellingen niet beter bereikt kunnen worden door de lidstaten zelf'', aldus Juncker over de portefeuille van Timmermans. De Luxemburgse christendemocraat noemde hem ,,meer dan een collega''. ,,Het is mijn rechterhand.'' Hij zei zeer blij te zijn met de voordracht van Timmermans door Nederland.

Waakhond

Het is voor het eerst dat er een aparte commissaris voor Betere Regulering wordt aangewezen om zich specifiek te buigen over de regelgeving uit Brussel. Nederland hamert al tijden op minder Europese bemoeizucht.

Als commissaris voor rechtsregels en fundamentele rechten moet Timmermans erop toezien dat de commissie zelf alle regels naleeft. Als ,,waakhond'' op dit gebied werkt hij nauw samen met andere commissarissen, zoals die voor Justitie, Consumenten en Seksegelijkheid ( de Tsjechische Vera Jourová) en die voor Migratie en Binnenlandse Zaken (de Griek Dimitris Avramopoulos).

1 november

Het Europees Parlement wil zich in oktober nog uitspreken over de nieuwe commissie, die volgens de planning op 1 november van start gaat. Eerst houden de parlementariërs nog hoorzittingen met de commissarissen.

De Europese Commissie omvat in totaal 28 commissarissen, uit elke EU-lidstaat één. De commissie is een van de belangrijkste Europese instellingen. Zij stelt wetten voor en ziet toe op de naleving van de Europese regels.

Gerelateerde artikelen