BUI12 feb '14 19:15

'Hulp drugsbeleid Vietnam is hulp doodstraf'

Auteur: ANP Nieuws

WENEN (ANP/RTR) - De VN moeten de financiële steun aan Vietnamese antidrugsautoriteiten stopzetten.

ANP
ANP

Drie organisaties die tegen de doodstraf zijn, hebben daar woensdag voor gepleit. Aanleiding was de executie, eind januari, van 30 mensen die waren veroordeeld voor heroïnehandel. Het was de grootse drugszaak uit de geschiedenis van het land.

Harm Reduction International, Reprieve en de Wereldcoalitie tegen de Doodstraf wijzen erop dat de VN-drugwaakhond UNODC volgens de eigen richtlijnen geen steun verleent die kan bijdragen aan executies. De UNODC stelt dat Vietnam in de periode tussen 2012 en 2017 zo'n 5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) aan VN-geld ontvangt voor de handhaving van het drugsbeleid. Volgens de organisaties kan dat geld beter naar de gezondheidszorg gaan.

In Vietnam kan het smokkelen van 100 gram heroïne leiden tot een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf. Volgens statistieken van de overheid zijn zo'n 180.000 van de meer dan 90 miljoen Vietnamezen drugsverslaafd.

De UNODC is als VN-organisatie tegen de doodstraf en liet eerder weten landen daar ook op aan te spreken. Op de oproep van woensdag heeft de organisatie nog niet gereageerd.

Gerelateerde artikelen