BUI24 apr '14 08:56

Duizenden herdenken instorting Rana Plaza

Auteur: ANP Nieuws

DHAKA (ANP) - Textielarbeiders in Bangladesh hebben donderdag kransen gelegd bij de plaats waar precies een jaar geleden Rana Plaza, een complex van kledingfabrieken, instortte.

EPA
EPA

Duizenden mensen namen deel aan de herdenking in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. De instorting kostte 1138 werknemers in de kledingindustrie het leven en leidde tot felle kritiek op de arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielbedrijven.

In de omgeving van de plek waar Rana Plaza stond, blokkeerden enkele honderden textielarbeiders een hoofdweg. Zij eisten dat de eigenaren van het complex eindelijk voor de rechter worden gebracht. ,,Hang ze op, hang ze op'', schreeuwden ze. Een organisatie die opkomt voor een betere bescherming van de arbeiders, riep de regering op 24 april uit te roepen tot Dag van de Veiligheid op het Werk.

Onder voorzitterschap van de ILO, de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, is een fonds in het leven geroepen om alle slachtoffers en nabestaanden van de ramp te compenseren. Tot nu toe heeft volgens Christa de Bruin van de Schone Kleren Campagne, slechts de helft van de bedrijven die in Rana Plaza kleren lieten maken, geld in het fonds gestort. Daardoor is er nog veel te weinig binnengekomen om alle slachtoffers en nabestaanden schadeloos te stellen.

Gerelateerde artikelen