BUI31 jul '14 06:21

'Wapenstilstand afspreken zeer moeilijk'

Auteur: ANP Nieuws

DONETSK (ANP) - Een wapenstilstand afspreken in en rond het gebied van de vliegramp in Oekraïne is op dit moment zeer complex.

EPA
EPA

Er is geen frontlinie en losse, geïsoleerde eenheden vechten zelfstandig. Dat heeft plaatsvervangend hoofd Alexander Hug van de waarnemingsmissie van de OVSE gezegd in een interview met het ANP.

,,Het gaat om geïsoleerde posities, her en der in het gebied. Hier staat een tank en daar een houwitser of een mortier. Ze zijn onderling niet verbonden'', zegt Hug. ,,Als iemand schiet, dan begint iedereen met schieten. Het wordt dan oncontroleerbaar'', aldus de waarnemer.

Hug onderhandelt al dagen met zowel het regeringsleger van Oekraïne als met de pro-Russische rebellen over een wapenstilstand. Die moet het mogelijk maken dat de Nederlandse missie om slachtoffers van de vliegramp te bergen eindelijk veilig kan beginnen.

Dronken rebel

De Zwitser voert daarvoor letterlijk dag en nacht gesprekken met commandanten, maar die kunnen hun belofte van een staakt-het-vuren vaak niet waarmaken. Dat geldt voor zowel de rebellen als het Oekraïense leger.

,,Het probleem is een gebrek aan controle. Er is geen communicatie met de commandanten of tussen de eenheden. Er is maar één dronken rebel of ongedisciplineerde soldaat nodig en één schot voor een vuurgevecht van een uur.''

Bataljonsterkte

De OVSE’er vindt het onverantwoord om onder die omstandigheden ongewapende waarnemers of leden van de repatriëringsmissie naar het gebied te sturen. Hij benadrukt dat het probleem tot afgelopen weekend niet speelde. De OVSE-mensen konden de rampplek gewoon bezoeken.

Daarna is het Oekraïense leger een offensief begonnen. Volgens Hug is sindsdien ,,maximaal een bataljonsterkte'' aan Oekraïense troepen het gebied binnengetrokken.

Wirwar

De rebellen zijn echter niet verdreven. In plaats daarvan is een wirwar ontstaan aan controleposten, loopgraven en zware wapens van beide partijen, die elkaar bestoken. Een duidelijke overwinning van één van beide partijen zou pas een einde aan die situatie kunnen maken.

Hug zegt dat het hem persoonlijk zwaar valt dat de missie twee weken na de ramp nog steeds niet kan beginnen. ,,Het is moeilijk. Ik heb de plek van de crash zelf gezien. Ik zag kinderen. Die heb ik zelf ook'', aldus Hug.

Sterke motivatie

Hij zegt dat stress en frustratie zich hebben opgebouwd, maar spreekt ook van een ,,sterke motivatie'' omdat de missie belangrijk is voor de nabestaanden. Hug voelt ook betrokkenheid omdat hij tot voor kort voor zijn werk bij de OVSE in Nederland woonde, waar zijn familie nog steeds verblijft.

De afgelopen dagen hebben de OVSE’ers in hun witte auto’s gezocht naar veiliger routes naar de rampplek, maar steeds zonder succes. Hug bezweert door te gaan: ,,Het slechtste wat je kunt doen is helemaal niets doen.''

Gerelateerde artikelen