BUI12 sep '14 20:19

EU en Oekraïne stellen handelsverdrag uit

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en Oekraïne gaan voorlopig niet nauwer economisch samenwerken.

EPA
EPA

De toepassing van een eerder overeengekomen handelsverdrag wordt uitgesteld, in ieder geval tot 1 januari 2016. Dat moet bijdragen aan het vredesproces in Oekraïne en heeft ook te maken met Russische bezwaren.

Dat maakte Europees Commissaris Karel De Gucht vrijdagmiddag in Brussel bekend na overleg met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken en de Russische minister van Economische Zaken.

De Russen uitten felle kritiek op de intensievere samenwerking tussen het buurland Oekraïne en de EU en dreigden al met tegenmaatregelen. Zij vrezen te worden benadeeld. De Oekraïense regering en Brussel zullen doorgaan met hun pogingen om de Russische bezwaren weg te nemen, aldus De Gucht.

De EU is wel bereid volgende maand leningen ter waarde van 760 miljoen euro ter beschikking te stellen aan Oekraïne, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals economische hervormingen en bestrijding van corruptie. Dit gaat EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso zeggen tijdens een conferentie in Kiev, aldus de vrijdag vooraf verspreide tekst.

Gerelateerde artikelen