
Militairen van verschillende legereenheden marcheren door de straten van de hoofdstad. Ook zijn er onder meer gewapende militaire voertuigen met antitankwapens en machinegeweren te zien.
President Petro Porosjenko zei in een toespraak dat de oorlog die het oosten voert een onafhankelijkheidsstrijd is die de geschiedenisboeken ingaat. Sommige militairen die deelnemen aan de parade, gaan volgens de president direct door naar het gebied waar de ,,antiterreuroperatie'' plaatsvindt. Ook hebben 120 van de 1500 deelnemende militairen al meegevochten in de strijd.
Duizenden belangstellenden zijn op de parade afgekomen. Veel mensen droegen traditionele Oekraïense kleding of hadden de nationale vlag om hun schouders hangen. Het Onafhankelijkheidsplein, beter bekend als Maidan, was bedekt door een grote vlag. Het centrale plein vormde het centrum van protesten tegen de vorige door Moskou gesteunde regering.
Machtsvertoon
De militaire parade wordt rechtstreeks uitgezonden op de Oekraïense tv. De parade wordt beschouwd als machtsvertoon tegenover de pro-Russische rebellen. Sommigen vinden het ongepast om een militaire parade te houden terwijl het land in oorlog is.
De voormalige Sovjet-republiek verklaarde zich op 14 augustus 1991 onafhankelijk van Moskou. Maar eerder dit jaar verloor Oekraïne de Krim weer aan Rusland.