BUI19 mei '14 09:03Aangepast op 19 mei '14 09:24

Vijf verdachten mijnramp vastgezet

Auteur: ANP Nieuws

SOMA (ANP) - Vijf medewerkers van de Soma Coal Mining Company zijn gearresteerd en vastgezet na het ongeluk van afgelopen week in de Turkse kolenmijn in Soma.

Er zijn al dagen protesten vanwege de mijnramp in Soma. EPA
Er zijn al dagen protesten vanwege de mijnramp in Soma. EPA

Mijndirecteur Akin Çelik, twee ingenieurs en twee ploegbazen zijn na lange verhoren in hechtenis genomen. Ze worden aangeklaagd wegens nalatigheid met ,,meerdere doden'' tot gevolg, meldden Turkse media maandag.

Vijftien anderen werden op vrije voeten gesteld maar moeten zich nog wel voor de rechter verantwoorden en voor vijf mensen valt maandag de beslissing of ze worden vastgezet of niet. Onder de 25 mensen die zondag werden verhoord bevindt zich ook Can Gürkan, de hoogste baas van de Soma Coal Mining Company. Hij is de zoon van eigenaar Alp Gürkan die niet wordt vervolgd in verband met het ongeluk. Wel moet hij zich volgens de krant Hürriyet verantwoorden in een fraudezaak. Het Openbaar Ministerie heeft in die zaak een straf van 6 tot 18 jaar tegen hem geëist.

Bij de mijnramp van dinsdag vielen 301 doden en ruim 100 gewonden. De ramp was het gevolg van een explosie, die zou zijn ontstaan na een defect in de elektrische apparatuur. De regering zou eerdere klachten over de veiligheid in de mijn hebben genegeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen