BUI27 jun '14 18:22Aangepast op 27 jun '14 18:42

Cameron: dit is een slechte dag voor Europa

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De manier waarop de EU-regeringsleiders vrijdag de Luxemburger Jean-Claude Juncker hebben voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie maakt vrijdag een ,,slechte dag voor Europa''.

EPA
EPA

De Britse premier David Cameron zei dat vrijdag na de EU-top in Brussel.

Cameron was een fel tegenstander van Juncker en eiste een hoofdelijke stemming in de Europese Raad over de voordracht van de Luxemburger. Behalve Cameron stemde alleen Hongarije tegen Juncker.

Cameron was niet alleen tegen de persoon Juncker, maar noemt het ook een ,,ernstige fout'' dat de EU-leiders zich het voortouw bij de benoeming hebben laten afsnoepen door het Europees Parlement. Dat ondermijnt de macht van nationale regeringen en nationale parlementen, zei Cameron, en geeft nieuwe macht aan het Europees Parlement.

Veranderen

,,Dit hele proces heeft mij gesterkt in het idee dat Europa moet veranderen. Dat was ook de boodschap van de Europese verkiezingen. Europa moet veranderen om succesvol te kunnen zijn'', zei Cameron. Hij wil met zijn land lid blijven van een hervormde Europese Unie, maar het zal na het besluit van vrijdag moeilijker worden dat te bereiken, gaf hij toe.

Cameron verdedigde zijn verzet tegen de benoemingsprocedure, dat hij volhield op het moment dat allang duidelijk was dat hij de strijd ging verliezen. Hij sneerde naar landen die eerder (binnenskamers) tegen Juncker waren, maar uiteindelijk toch voor hem stemden. ,,Natuurlijk is het makkelijker om in een gezellige vergadering met de flow mee te gaan en je verzet op te geven als je ziet dat je tegen een meerderheid staat. Maar dat is niet wat Europa nodig heeft. Het gaat om mensen die vasthouden aan hun standpunten en principes.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen