BUI24 jul '14 14:43

Koerd Massum nieuwe president Irak

Auteur: ANP Nieuws

BAGDAD (ANP) - De Koerd Fuad Massum is donderdag door het Iraakse parlement tot president gekozen.

Archiefbeeld. EPA
Archiefbeeld. EPA

Massum is parlementslid voor de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Zijn verkiezing betekent een nieuwe stap om de politieke impasse te doorbreken waarin Irak zich sinds de parlementsverkiezingen van eind april bevindt.

Volgens Iraaks recht moet de president een Koerd zijn, de parlementsvoorzitter een soenniet en de premier een sjiiet. Een week geleden koos het parlement de gematigde soenniet Salim al-Jabouri tot voorzitter. De meeste problemen worden verwacht bij het kiezen van een nieuwe regeringsleider, aangezien de huidige, omstreden premier Nuri al-Maliki aandringt op een nieuwe termijn.

Irak wordt geconfronteerd met een golf van geweld. Donderdag werd een bus met gevangenen getroffen door een bomaanslag en vervolgens onder vuur genomen. Bij de aanslag ten noorden van Bagdad zouden 51 gedetineerden en negen agenten zijn omgekomen, meldden het ministerie van Justitie en medische bronnen.

De etnische spanningen in het land nemen toe sinds de islamitische terreurbeweging ISIS in april aan een gewelddadige opmars begon, waarbij zij grote delen van het noorden en oosten veroverde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen