BUI30 nov '14 04:56

Zwitsers stemmen over terughalen goud

Auteur: ANP Nieuws

BERN (ANP/DPA) - In Zwitserland worden zondag drie referenda gehouden.

ANP
ANP

De inwoners van het alpenland kunnen zich er onder meer over uitspreken of het land een deel van zijn goudvoorraad uit het buitenland moet terughalen. Ook zijn er voorstellen de immigratie verder te beperken en buitenlandse miljonairs die in Zwitserland wonen en er niet werken, meer belasting te laten betalen.

Conservatieve en nationalistische politici willen van de bevolking weten of het een goed idee is dat de nationale bank op zijn minst 20 procent van haar reserves in goud heeft en het goud dat in het buitenland is opgeslagen, terughaalt. Op dit moment omvat de goudvoorraad 7 procent van zijn bezittingen van de bank.

Achter het voorstel voor verdere beperking van de immigratie staat de rechtse milieubeweging Ecopop. Die vindt dat het grote aantal migranten het milieu schaadt en stelt voor dat jaarlijks minder dan 17.000 mensen worden toegelaten.

Buitenlandse miljonairs, die wel in Zwitserland wonen maar er niet werken, betalen aanzienlijk minder belasting dan even vermogende Zwitsers. Aan die ,,onrechtvaardige belastingvoordelen'' moet volgens de initiatiefnemers voor het referendum een einde komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen